Nieuws

Musea introduceren rondleidingen voor en door doven

10 Juni 2016

Wanneer je als dove of slechthorende naar het museum wilt, is dat niet zo vanzelfsprekend. Musea denken vaak dat ze goed toegankelijk zijn voor doven en slechthorenden maar dat is helaas niet de realiteit. De oplossing: rondleidingen en workshops in gebarentaal.

Musea hebben veel goede bedoelingen maar te weinig kennis van de doelgroep om hen écht te bereiken. Mede initiatiefnemer Roos Wattel van Wat telt!: "De kunst en cultuureducatie aan dove mensen is vaak onder de maat. De nadruk op dovenscholen ligt namelijk op het leren lezen, schrijven en spreken van de Nederlandse taal."  Als doven dan naar een museum gaan, hebben ze dus weinig kennis over kunst en cultuur. Hoewel dove mensen prima kunnen kijken met hun ogen, missen ze in musea veel informatie. Zo kunnen ze geen audiotour gebruiken en ook geen rondleiding door een gids volgen, omdat ze het niet kunnen verstaan. Een gemiste kans, omdat doven en slechthorenden wel heel visueel ingesteld zijn en de beeldtaal van kunst zou hen juist veel kunnen bieden. 

"Nederlands voor een dove is vergelijkbaar met het lezen van een vreemde taal"
Roos Wattel, organisatie Wat telt!

Training doven en slechthorenden tot museumdocent
In Musea in Gebaren bundelen Foam en Wat Telt! hun krachten en expertise om het culturele aanbod in de stad Amsterdam toegankelijker te maken voor de doven en slechthorenden. Dertien jonge dove en slechthorende jongeren  krijgen een trainingsprogramma van zes weken tot ‘Dove Museumgids’. Daarna worden zij gekoppeld aan een museum in Amsterdam, waar zij aan de slag kunnen als professioneel rondleider. 

Musea die meedoen
Acht belangrijke Amsterdamse musea nemen  naast initiatiefnemer FOAM deel aan het project en starten rondleidingen en workshops in gebarentaal: EYE Filmmuseum, Hermitage Amsterdam, het Joods Cultureel Kwartier, het Van Gogh Museum, de Nieuwe Kerk, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam en het Tropenmuseum.

Musea in Gebaren is een initiatief van Foam en Wat Telt! en mede mogelijk gemaakt door het Revalidatiefonds. 
Stichting vriendenloterij
mud masters
lotto
team no limits