Nieuws

‘Natuur voor iedereen’: 40 natuurgebieden in 2019 toegankelijk

21 November 2016

Begin november is Natuurmonumenten in samenwerking met o.a. Fonds verstandelijk gehandicapten het project ‘Natuur voor iedereen’ gestart. De eerste concrete stap is de aanleg van Speelnatuur van OERRR bij Bezoekerscentrum Oisterwijk. Op deze natuurlijke speelplek kunnen in de toekomst álle kinderen, dus ook kinderen met een handicap, samen de natuur beleven. Het project is mogelijk dankzij een bijdrage van € 1,9 miljoen van de Nationale Postcode Loterij.


Natuur voor iedereen!

Dat is de ambitie van de projectpartners. Met het project willen de organisaties de natuur toegankelijker maken voor mensen met een beperking. Voor ruim 4 miljoen Nederlanders is het bezoeken van natuurgebieden namelijk een lastige opgave. Zandpaden, klaphekjes of gebrekkige parkeerplaats vormen voor deze groep soms onneembare hindernissen, bijvoorbeeld door gebruik van een rollator, rolstoel of kinderwagen.

“Als boswachter had ik me nooit gerealiseerd dat je in een scootmobiel niet over een rietkraag kunt kijken, waardoor voor hen een mooi ven niet altijd beleefbaar is. Ook bleken sommige bordjes niet leesbaar”.

foto Speeltuinbende
bron: Speeltuinbende

Feestelijke opening Speelnatuur van OERRR

De komende drie jaar worden 40 natuurgebieden aangepakt om iedereen van de natuur te kunnen laten genieten, waarbij ook de doelgroep kinderen specifieke aandacht krijgt. Het natuurgebied Oisterwijkse Bossen en Vennen is één van de eerste natuurgebieden. Kinderen van de Speeltuinbende gaan een test doen op toegankelijkheid en speelwaarde. In het voorjaar zal de Speelnatuur van OERRR feestelijk geopend worden.

Projectpartners

Bij dit project werkt Natuurmonumenten samen met Revalidatiefonds, Fonds verstandelijk gehandicapten, NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind), de Speeltuinbende en Kenniscentrum Groen & Handicap aan de ambitie Natuur voor iedereen!

Stichting vriendenloterij
mud masters
lotto
team no limits